Normal_therapie__psychiater__psychiatrie__psychotherapie__therapeut

Psychiaters die een euthanasieverzoek ontvangen van een patiënt, wijzen te makkelijk door naar een andere arts. Daarom komt de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NvvP) binnenkort met nieuwe richtlijnen voor omgaan met euthanasieverzoeken. De NvvP heeft hiervoor een commissie ingeschakeld die vindt dat psychiaters verzoeken van hun patiënten zelf moeten onderzoeken. Ook de uitvoering zou bij de psychiater moeten liggen, mits is voldaan aan de zorgvuldigheidseisen. Dat meldt NRC.
 

Euthanasieverzoeken van psychiatrische patiënten zijn vaak moeilijk te beoordelen. Een psychiater moet namelijk vaststellen dat een patiënt ondraaglijk lijdt met nul kans op genezing. Een euthanasiewens kan tijdelijk zijn en enkel voortkomen uit de stoornis van de patiënt. Deze patiënten worden nu vaak doorgestuurd naar de Levenseindekliniek. Deze vindt het op haar beurt onacceptabel dat psychiaters euthanasie nog steeds als een taboe behandelen en de verzoeken daarom van de hand wijst. 

Steven Pleiter, bestuurder van de Levenseindekliniek, zegt hierover: “In toenemende mate onttrekken psychiaters zich aan hun plicht om een euthanasieverzoek van hun patiënt serieus te nemen.” Hier is de commissie die met de nieuwe richtlijnen bezig is, het mee eens. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de commissiegroep dat het ongepast is dat patiënten met een psychiatrische achtergrond niet gehoord worden door hun eigen psychiater. Veelal iemand met wie ze een vertrouwensband hebben opgebouwd. 

Vandaag spreekt de Tweede Kamer over euthanasie. 

Door: Redactie Nationale Zorggids