Normal_studenten_mbo_verpleging_verpleegkunde_zorg

IZZ, het ledencollectief van mensen in de zorg, en Vernet Kennisnetwerk dagen medewerkers in de zorg uit om vaker ‘nee’ te zeggen. Dit doen ze met de ‘Nu zeg ik nee! Vijfdaagse’. In de Week van de Werkstress van 13 tot en met 17 november 2017 ontvangen deelnemers elke dag een video met een inspirerende opdracht om zelf mee aan de slag te gaan. Want: nee zeggen, is slim ja zeggen. Ja: tegen grenzen aangeven en daardoor gezonder en minder gestrest werken, aldus IZZ. 

De druk op zorgmedewerkers neemt toe. En nee zeggen is soms best lastig. Zeker in een dienstverlenende organisatie, waar zorgmedewerkers met liefde voor iedereen klaar staan. Ze verkopen liever geen ‘nee’ aan werkgever, collega of cliënt. Te vaak ‘ja’ zeggen helpt echter niet, zegt IZZ. Want het werk komt niet af en werkstress neemt de overhand. Kortom: het plezier in het werk daalt. Er valt veel winst te behalen uit ‘nee’ zeggen. Het stellen van duidelijke grenzen bevordert werkplezier en gezondheid. Vaker ‘nee’ zeggen is daardoor zowel winstgevend voor de zorgmedewerker als voor de zorgorganisatie.

Daarom organiseren IZZ en kennisnetwerk Vernet de Nu zeg ik nee! Vijfdaagse tijdens de Week van de Werkstress. Het doel van de actie is om zorgmedewerkers bewust te maken dat grenzen stellen werkplezier verhoogt en de gezondheid bevordert. De Week van de Werkstress zet dit onderwerp op de kaart. Het is de vierde editie van de landelijke Week van de Werkstress, initiatief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In 2016 deden meer dan 160 bedrijven mee. Door het hele land organiseren bedrijven activiteiten om werkstress aan te pakken en het werkplezier te vergroten. 

Wie meer informatie wil of wil meedoen met de Vijfdaagse kan zich hier aanmelden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids