Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

Ouderenzorginstelling Warande moet haar voormalig bestuursvoorzitter een extra vergoeding van 50.000 euro betalen, omdat het onjuist handelde bij haar ontslag. Dit oordeelde de kantonrechter onlangs. Ex-voorzitter Moniek van Jaarsveld krijgt al een ontslagvergoeding van 154.000 euro en haar salaris wordt doorbetaald tot 1 mei 2018. Van Jaarsveld werd ontslagen omdat zij er niet toe in staat was om de slecht presterende verpleeghuizen van Warande beter te laten presteren. De Raad van Toezicht heeft haar eigen functioneren echter nooit besproken, waardoor Jaarvelds’ ontslag als een verrassing kwam. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Warande kwam in de zomer van 2016 op de zwarte lijst van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en bleef daar enkele maanden lang op staan. In november vorig jaar kreeg het een aanwijzing van dezelfde inspectie en afgelopen april werd er gedreigd met een boete. Deze zomer voldeed de ouderenzorginstelling eindelijk aan de aanwijzing.

Op het moment dat de organisatie op de lijst stond, sprak de Raad van Toezicht nog het vertrouwen in Van Jaarsveld uit. Een paar maanden later werd zij ontslagen. De rechter ziet ook in dat Van Jaarsveld de situatie niet onder controle had, maar Warande handelde onjuist bij haar ontslag. Ondanks de meerdere signalen van toezichthouders en medewerkers over het functioneren van de bestuursvoorzitter, besprak de rvt zijn zorgen nooit met Van Jaarsveld. Zij heeft bovendien nooit de kans gekregen om adequaat op de aantijgingen te reageren. Nog voordat Van Jaarsvelds’ dienstverband officieel was opgezegd, wisten medewerkers via berichten op intranet al dat ze moest vertrekken. Hiermee ontnam de rvt haar de mogelijkheid om de situatie op te lossen.

Op basis van deze conclusies heeft de rechter besloten dat Warande de oud-bestuursvoorzitter nog eens 50.000 euro moet betalen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids