Normal_stethoscoop_tuchtcollege_hamer

Het Openbaar Ministerie (OM) overweegt stappen tegen een huisarts die euthanasie verleende aan een vrouw bij wie niet duidelijk was of zij uitzichtloos leed. Voordat het OM overgaat op vervolging, wil het eerst uitzoeken of er sprake was van onzorgvuldigheid. Dat meldt Trouw.

De huisarts verleende euthanasie aan een hoogbejaarde vrouw met de longziekte COPD. De vrouw kreeg het almaar benauwder en diende een euthanasieverzoek in. De huisarts verwees haar eerst door naar de longarts, maar deze vond niets nieuws. De vrouw wilde haar leven laten beëindigen en de huisarts ging daarin mee.

En daar vindt de regionale toetsingscommissie dat het fout ging. De arts had hier niet zomaar in mogen meegaan, zonder eerst andere oorzaken of oplossingen te onderzoeken. Daarmee heeft hij dus ook niet uitgezocht of de bejaarde vrouw uitzichtloos leed. En dat is juist een cruciaal onderdeel bij het verlenen van euthanasie, zegt de toetsingscommissie. Als inderdaad blijkt dat er geen sprake was van uitzichtloos lijden, kan het OM op vervolging overgaan.

“Ook al is er een nieuwe richtlijn, dat wil nog niet zeggen dat hier vervolging komt. In deze zaak is de reden voor het oordeel van onzorgvuldigheid vooral medisch-inhoudelijk: de arts had nog een andere verklaring voor het lijden moeten vinden”, legt Johan Legemaate, hoogleraar gezondheidsrecht, uit. Hij kan zich daarom voorstellen dat de zaak niet naar het OM gaat, maar naar de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd. Deze kan vervolgens een tuchtzaak opstarten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids