Normal_mantelzorg__thuiszorg

FNV vindt dat gemeenten mantelzorgers moeten ontlasten. Er zijn in Nederland al meer dan een miljoen mantelzorgers. Ruim 400.000 daarvan geven aan overbelast te zijn. Door de vergrijzing en doordat mensen langer moeten doorwerken zal het aantal werkende mantelzorgers alleen maar toenemen. Dat melden FNV en Uitgeverij Thoeris. 

FNV vicevoorzitter Kitty Jong: "Je zet mantelzorgers het meest in het zonnetje als je maatregelen neemt om ze te ontlasten. Het is goed dat de 100 miljoen bezuinigingen op de wijkverpleging niet doorgaan, maar andere problemen in de zorg door bijvoorbeeld personeelstekorten moeten niet op de schouders van mantelzorgers komen. Zij doen dit onbetaalde werk met liefde, maar moeten het ook kunnen blijven combineren met hun baan, zeker nu zij steeds langer moeten doorwerken.”

ArboNed meldde eerder dat mensen boven de 45 jaar zich met name ziek melden vanwege de stressvolle combinatie van werk en mantelzorg. Je bent mantelzorger als je meer dan 8 uur per week gedurende 3 maanden achter elkaar zorg hebt voor een partner, ouder, kind of voor een goede buur. Nu ouderen langer thuis wonen en er strenge voorwaarden zijn om voor een verpleeghuis in aanmerking te komen, neemt de druk op de mantelzorger alleen maar toe.

Kitty Jong: "Wij roepen gemeenten op echt te kijken wat mantelzorgers naast hun werk aan kunnen en de thuiszorg een stevige basis te laten zijn. Oudere mensen die langer thuis wonen kunnen dat alleen als ze ook genoeg professionele hulp hebben."

Vandaag, op de Dag van de Mantelzorg, biedt professor Anne-Mei The haar nieuwe boek ‘Dagelijks leven met dementie’ aan, aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Haar boek gaat over de mantelzorgers van dementiepatiënten die veelvuldig uitgeput zijn of zelf ernstig ziek worden door de zwaarte van de zorgen. In haar boek pleit ze voor ondersteuning om de zorg thuis vol te houden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids