Logo_ons_voorland

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Zorgboerderij Ons Voorland in Linde een aanwijzing gegeven. Zes cliënten die zorg ontvangen vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) moeten worden overgedragen naar een andere zorgaanbieder. Ons Voorland verleent in totaal zorg aan negen patiënten op drie locaties. Dat meldt IGJ. 

De inspectie maakt zich al langere tijd ernstige zorgen over de kwaliteit, veiligheid en continuïteit van de zorg. De inspectie stelde Ons Voorland eerder dit jaar al voor vier maanden onder verscherpt toezicht.  Na afloop van het verscherpt toezicht bezocht de inspectie Ons Voorland opnieuw. Uit dat bezoek bleek dat er nog altijd tekortkomingen zijn.

De inspectie ziet risico’s voor de cliëntveiligheid en een gebrek aan verbeterkracht bij het bestuur om de benodigde verbeteringen door te voeren. Er is onvoldoende deskundig personeel die past bij de zorgvraag en de problematiek van de cliënten. Naar het oordeel van de inspectie ziet Ons Voorland in onvoldoende mate in dat er risico’s zijn en waar deze risico’s zich voordoen. Hierdoor wordt er niet goed gestuurd op de kwaliteit en veiligheid en zijn er grote risico’s voor de cliëntveiligheid.

De zorgverlening aan de zes Wlz-cliënten moet op zorgvuldige wijze worden overgedragen aan een andere zorgaanbieder. Ons Voorland heeft daar twee weken de tijd voor. In die twee weken mogen ook geen nieuwe Wlz-cliënten aannemen.

Het zorgkantoor heeft een andere zorgverlener bereid gevonden om de zorgverlening op korte termijn over te nemen. Pas als de zorgboerderij op alle punten vooruitgang heeft geboekt, mag het nieuwe cliënten aannemen. Zo niet, volgt er een last onder dwangsom of last onder bestuursdwang. 

Door: Redactie Nationale Zorggids