Logo_logo_de_friesland

Dinsdag 21 november komen vierhonderd medewerkers van De Friesland Zorgverzekeraar tijdens de lunchpauze naar buiten om hun onvrede te uiten over het voornemen van Achmea om de autonomie van De Friesland Zorgverzekeraar op te heffen en te integreren in Achmea. Zij tekenen dan live een petitie en bieden deze namens de medewerkers aan Roelof Konterman, vicevoorzitter raad van bestuur van Achmea, aan. Dat meldt FNV. 

De medewerkers vrezen dat het verlies van zelfstandigheid De Friesland Zorgverzekeraar reduceert tot een label binnen het Achmea-aanbod. Bovendien zijn ze er niet op gerust dat ze hun werk behouden; de verwachting is dat veel werkzaamheden worden gecentraliseerd bij Zilveren Kruis.

Annelies Bontjer, bestuurder FNV Finance: “Het beleid van Achmea is de afgelopen jaren gericht op kostenbesparing. Er heerst onrust en onzekerheid onder de medewerkers. Zij vrezen voor het verlies van werkgelegenheid en een verdere verschraling van het werk in Leeuwarden. Ook zijn ze bang om de unieke werkwijze van De Friesland Zorgverzekeraar te verliezen.”

De vakbonden en medewerkers trokken al eerder aan de bel en spraken hun vermoeden uit dat het Achmea-beleid gericht is op kostenbesparing met alle gevolgen van dien voor de regio Friesland. Onder andere deden zij een oproep aan de raad van bestuur van Achmea om te investeren in innovatie in het noorden.

Door: Redactie Nationale Zorggids