Normal_geld__portemonnee__muntgeld

Zorgbestuurder Freddie Wools van gehandicapteninstelling De Passerel in Apeldoorn mag volgens de rechter niet zomaar ontslagen worden. De man eiste een ontslagvergoeding van meer dan een half miljoen euro, wat de instelling weigerde te betalen. Via een ontslagprocedure heeft Wools zijn gelijk gehaald en kan hij pas ontslagen worden als beide partijen het eens zijn geworden over een passende ontslagvergoeding. Daar wil de man alsnog een aanzienlijk bedrag voor ontvangen. Dit meldt RTL Z. 

De Passerel probeerde deze zomer al van de bestuurder af te komen. In augustus kondigde de zorginstelling voor gehandicaptenzorg aan afscheid te nemen van de man. Na een reorganisatie zou naar voren zijn gekomen dat er behoefte was aan een andere bestuurder. Hij zou een ontslagvergoeding van 75.000 euro krijgen, wat de maximale afkoopsom is volgens de Wet Normering Topinkomens (WNT). Daar liet Wools het niet bij zitten, hij wilde minimaal een half miljoen euro zien van de zorginstelling in Gelderland. Hij droeg zelf meerdere opties aan om de WNT te omzeilen, zoals het uitvoeren van betaalde klussen via een Bulgaarse organisatie waar al mee wordt samengewerkt.

De rechter oordeelde dat de man niet zomaar ontslagen mag worden en dat een ontslagvergoeding overeengekomen moet worden. Voor de rechter eiste Wools een nog hogere ontslagvergoeding van maar liefst 610.000 euro. “We willen dergelijke bedragen natuurlijk niet betalen”, zegt Walter Bak, voorzitter van de raad van toezicht. “Maar als de rechter daartoe beslist, hebben wij misschien weinig keuze.”

Door: Redactie Nationale Zorggids