Normal_handen_mantelzorg_palliatief

Na een intensieve periode waarin veel campagne is gevoerd voor de Medische Inspirator prijs en de drie genomineerde onderzoeksprojecten, is donderdag 23 november op het VSNU Impact festival de winnaar bekend gemaakt. Op de eerste plaats is geëindigd ‘Cursus ‘Partner in Balans’ bij dementie’. Dit project ontvangt 75.000 euro om te besteden aan hun onderzoek. Dat meldt ZonMw. 

Met de geldprijs wil onderzoeker Lizzy Boots van het Maastricht UMC+ samen met patiëntvertegenwoordiger mevrouw Jennie Tillie-Hicker de cursus, die mantelzorgers helpt omgaan met onzekerheden en vragen na een diagnose dementie, verder ontwikkelen en implementeren.

De cursus ‘Partner in Balans’ is gekozen door de jury vanwege de verschillende manieren en niveaus van betrokkenheid van mantelzorgers in dit project. Daarbij ziet de jury het belang om de mantelzorger te behoeden voor overbelasting. Deze cursus werkt preventief.

De tweede plek krijgt 50.000 euro voor het verder ontwikkelen van het project ‘Slimme zelftest voor adem’. De test helpt COPD-patiënten een longaanval vroegtijdig te herkennen om een ziekenhuisopname te voorkomen. En de derde plek gaat nar het project ‘IVWear maakt het infuus draagbaar’ en wint 25.000 euro. De onderzoekers willen met de geldprijs het draagbaar infuus verder ontwikkelen, waardoor patiënten zonder infuuspaal vrij door het ziekenhuis kunnen bewegen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids