Normal_ambulance_2

Door ambulancepersoneel beter te trainen, kan bloedvergiftiging sneller herkend worden. Dat blijkt uit onderzoek onder 34 ziekenhuizen en 2.672 patiënten tussen 2014 en 2016. Patiënten met bloedvergiftiging, en met name de septische shock die daardoor veroorzaakt kan worden, hebben betere overlevingskansen wanneer de vergiftiging snel wordt opgemerkt. Dit meldt NU.nl.

Dat het personeel op de ambulance een bloedvergiftiging beter herkent, zou volgens het onderzoek kunnen leiden tot minder heropnames in het ziekenhuis. Ook werd gekeken naar het toedienen van antibiotica in de ambulance in plaats van pas in het ziekenhuis. “Van de patiënten die deelnamen aan het onderzoek had 4 procent een zeer ernstige bloedvergiftiging, een septische shock”, vertelt hoofdonderzoeker en acute internist bij het VUmc Prabath Nanayakkara. “Het is vanwege de kleine omvang van deze groep op dit moment niet mogelijk te concluderen of deze ernstig zieke patiënten wel baat zouden kunnen hebben bij antibioticabehandeling in de ambulance.”

Bloedvergiftiging is een ernstige ontstekingsreactie in het lichaam die moeilijk te herkennen is. Het kan ontstaan na een ernstige infectie en is één van de meest voorkomende en levensbedreigende ziektebeelden ter wereld. In Nederland krijgen ieder jaar tienduizend mensen bloedvergiftiging. Het is dodelijker dan aids, borstkanker en prostaatkanker samen.

Door: Redactie Nationale Zorggids