Normal_stethoscoop_tuchtcollege_hamer

Het komt in Nederland bijna nooit voor dat een arts voor langere tijd de gevangenis in moet door een calamiteit, mislukte medische behandeling of ander onjuiste handeling. De onvoorwaardelijke celstraf van ‘borstendokter’ Rock G. is de tweede van de 21ste eeuw. Eerder kreeg alleen neuroloog Ernst Jansen Steur een onvoorwaardelijke celstraf van drie jaar opgelegd. Steur werd in hoger beroep alsnog vrijgesproken door de Hoge Raad. Dat meldt NOS. 

Het is niet ongewoon dat artsen die foutief handelen een werkstraf, geldboete of zelfs voorwaardelijke gevangenisstraf krijgen. Een ontuchtplegende huisarts kreeg eerder nog zes maanden voorwaardelijk en een GGD-arts kreeg een werkstraf van 180 uur. Toch komt het ook wel eens voor dat een arts een korte celstraf moet uitzitten. Een huisarts moest in 2002 slechts een halfjaar zitten omdat hij jongere patiënten had misbruikt. Een andere huisarts kreeg onlangs nog een celstraf van één dag opgelegd omdat hij ontucht had gepleegd met een patiënte.

Een huisarts uit Brunssum wacht momenteel nog zijn veroordeling af. Het is onbekend wat hem boven het hoofd hangt. Ook loopt er nog een zaak naar een verpleeghuisarts die euthanasie uitvoerde op een zeer demente vrouw. Haar wilsverklaring zou onduidelijk en tegenstrijdig zijn en daarom had de arts geen euthanasie mogen uitvoeren. Zijn straf is ook nog niet bekend.

Rock G. zou zich schuldig hebben gemaakt aan mishandeling en verminking van meerdere patiënten bij wie hij cosmetische ingrepen uitvoerde. In totaal meldden 121 ex-patiënten een klacht. Tien zaken zijn tijdens zijn proces behandeld. 

Door: Redactie Nationale Zorggids