Normal_dokter_arts

Volgens medewerkers van het Scheper Ziekenhuis in Emmen is het artsentekort niet de enige reden waarom de kraam- en kinderafdeling voor onbepaalde tijd hun deuren sluiten. Kinderartsen zouden al een tijdje met elkaar in de clinch liggen. De raad van bestuur van Treant Zorggroep, waaronder het Emmense ziekenhuis valt, wist ervan af. Dat melden Dagblad van het Noorden en de Telegraaf. 

Het personeel van de te sluiten afdelingen is kwaad. “Nu wordt de grootste en best toegeruste kinderafdeling van Treant het slachtoffer en verliest een groot gebied als Zuidoost-Drenthe zo’n belangrijke voorziening”, laat een boze verpleegkundige weten. Ondanks enkele pogingen tot bemiddeling en de inzet van tijdelijke artsen, bleef het onrustig op de afdelingen. Artsen zochten een baan in een ander ziekenhuis en de overgebleven artsen bleven zitten met een te hoge werkdruk.

Een groep medewerkers vreest voor de gevolgen van de sluiting, want de ziekenhuizen in Stadskanaal en Hoogeveen moeten de druk opvangen. Dit houdt in dat zij hun teams moten uitbreiden. De raad van bestuur (RvB) van Treant voorziet geen problemen, omdat ambulances ook naar Groningen of Zwolle rijden en er zijn ziekenhuizen in Hardenberg, Assen en Winschoten.

Ondertussen heeft de RvB kinderartsen uit heel het land gevraagd om tijdelijk in Emmen te komen werken. Ook kinderartsen uit België zijn meer dan welkom. Te laat, zegt het personeel, want de ruzie tussen de kinderartsen is niets nieuws. Het probleem speelt zich al jaren af en het is ook bekend dat Nederland een tekort heeft aan kinderartsen. De komende vier jaar melden 110 nieuwe kinderartsen zich, terwijl het noorden en het oosten van het land 225 artsen nodig heeft. 

Door: Redactie Nationale Zorggids