Normal_normal_man__zorgopleiding__verpleging__verpleegkundige__ziekenhuis__hulp__onderzoek

Bijna één op de zes zorgprofessionals krijgt te maken met burn-outklachten, zo blijkt uit eerdere onderzoeken. Meer dan de helft van alle verpleegkundigen en verzorgenden ervaart de werkdruk als veel te hoog. En maar liefst 62 procent van de medewerkers op de vloer draait extra diensten. Het zorgpersoneel trok al vaker aan de bel en ook wat GroenLinks betreft staan alle signalen op rood. Daarom moet het kabinet met een noodplan zorgpersoneel komen. Dat meldt GroenLinks. 

Allereerst moet de werkdruk omlaag, zegt GroenLinks. Door te stoppen met onnodige administratie en alleen op hoofdlijnen te rapporteren waardoor zorgprofessionals meer tijd over houden voor patiënten. Daarnaast is er meer tijd en geld voor personeelsontwikkeling nodig. Nu vindt bijscholing vaak plaats in de eigen tijd met onvoldoende budget. Ook moet het salaris omhoog voor verpleegkundigen en verzorgenden.
 
In 2025 is er een tekort van 125.000 verpleegkundigen en verzorgenden. Wat GroenLinks betreft is het noodzakelijk om werken in de zorg weer aantrekkelijk te maken om het enorme tekort op te lossen.

Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet: “Zorgprofessionals zijn de stille motor van onze samenleving. Dag en nacht, 365 dagen per jaar staan zij klaar om zorg te verlenen. Ze werken zich een slag in de rondte en klagen nooit. Maar ze staan onder grote druk. De werkdruk is te hoog, ze verdienen niet genoeg en ze houden veel te weinig tijd over voor hun patiënten. Het is de hoogste tijd dat het kabinet deze mensen de waardering geeft die ze verdienen. Daarom vraag ik de verschillende ministers vandaag met een noodplan voor het zorgpersoneel te komen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids