Normal_zorggroep_alliade_logo

FNV vindt dat de boete die Zorggroep Alliade uit Heerenveen boven het hoofd hangt, door de bestuurder van Alliade zélf moet worden betaald en niet uit de kas van de zorginstelling. De boete van 70.000 euro is opgelegd vanwege het niet melden van een overname bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dat meldt FNV. 

Maureen van der Pligt, FNV bestuurder Zorg & Welzijn: "Deze boete moet wat de FNV betreft door de bestuurder, de heer Kuijk, zelf betaald worden. Iedereen weet dat je dit soort zaken moet melden. Kuijk is er verantwoordelijk voor als bestuurder dat dat niet is gebeurd."

Eerder lieten bestuurders zorgklussen van Alliade uitvoeren door hun eigen bedrijven. Hiermee wekte Alliade volgens de NZA de ‘schijn van belangenverstrengeling’. De FNV vindt dat Alliade geen zorgbudget mag aanspreken om de boete te betalen.

Van der Pligt: ‘"De heer Kuijk krijgt voor zijn werk vorstelijk betaald: 250.984 euro per jaar. Dan moet je wat ons betreft ook maar zelf op de blaren zitten voor het overtreden van de regels. En niet deze boete ten laste laten komen van de zorg voor cliënten of bij de zorgmedewerkers. De bestuurder persoonlijk aansprakelijk stellen kan volgens de wet, maar dat duurt lang en is ingewikkeld. Ik hoop dat meneer Kuijk zelf genoeg moreel besef toont en zijn verantwoordelijkheid neemt door de boete gewoon zelf te betalen. Dat lijkt me een mooi gebaar zo vlak voor kerst."

Door: Redactie Nationale Zorggids