Normal_jeugdzorg__kind__peuter__kleuter

De werkdruk in de jeugdzorg is de afgelopen jaren flink toegenomen. Waar twee jaar geleden nog 49 procent van de medewerkers last had van te hoge werkdruk, is dat dit jaar gestegen naar 63 procent. De werkdruk ontstaat met name door tijdsgebrek. Mede daardoor neemt ook het aantal jeugdzorgmedewerkers met een burn-out toe, zegt arbeidsmarktfonds FCB dat onderzoek deed naar gezond en veilig werken in de jeugdzorg. Dat melden Skipr en Binnenlands Bestuur. 

In 2013 kampte slechts 9 procent van de medewerkers in de jeugdzorg met een burn-out. In 2015 steeg dat percentage naar 16 en dit jaar meldde 20 procent van de jeugdzorgmedewerkers een burn-out. Zij ervaren bovendien meer vermoeidheid en meer werkdruk dan sociaal werkers en kinderopvangmedewerkers.

Toch is het niet alleen maar slecht nieuws: de werktevredenheid neemt toe. 69 procent van de medewerkers in de jeugdzorg zegt tevreden te zijn met zijn werk en voelt zich voldoende gesteund door zijn baas. In een reactie laat Jeugdzorg Nederland weten: “In het lokale veld zijn meer mogelijkheden ontstaan om aan te sluiten bij de hulpvraag van jongeren, maar het nieuwe beleid en de bijkomende bezuinigingen hebben ook een aantal ongewenste neveneffecten”, aldus de organisatie tegen Binnenlands Bestuur. 

Door: Redactie Nationale Zorggids