Normal_fusie_vumc_en_amc

Zorgmedewerkers van het VUmc en Academisch Medisch Centrum (AMC) maken ruzie over de kerstpakketten die bij beide ziekenhuizen zijn uitgereikt aan het personeel. Bij het VUmc kreeg het personeel slechts een doosje chocolade, terwijl de zorgprofessionals bij het AMC naar huis gingen met een compleet kerstpakket. Dat beide ziekenhuizen over een fusie onderhandelen, levert extra opmerkingen over oneerlijke situaties op. Dat meldt Telegraaf.

Zo wordt er geklaagd dat de medewerkers bij het VUmc niet genoeg gewaardeerd worden. De chocolade zou niet fairtrade zijn en bevat alcohol en milieuvervuilende palmolie. Het zou volgens de ontvangers geen goed voorbeeld geven. Bovendien zijn er te weinig doosjes chocolade besteld, waardoor een deel van de nieuwe neurologie-afdeling het deze Kerst zonder presentje moet stellen. “Je mag een gegeven paard niet in de bek kijken”, deelt een medewerker op het intranet-systeem van het VUmc. “Maar wil je je ondergewaardeerd voelen en denken ‘nondeju’? Kom dat werken bij het VU.”

Bij het AMC ging het personeel naar huis met een kerstpakket met onder andere wijn en een wokpan. Volgens Wouter Bos, bestuursvoorzitter van het VUmc, is het kerstgeschenk bij zijn ziekenhuis klein uitgevallen door bezuinigingen. Het AMC zegt na jaren te hebben bezuinigd juist weer iets meer te kunnen besteden aan het kerstpakket. Wanneer de ziekenhuizen volgend jaar (bestuurlijk) fuseren, zal het verschil in kerstpakketten niet langer bestaan. “Hoe dan ook, we wilden met het kerstpakket – hoe bescheiden ook – onze waardering voor jullie werk uitdrukken”, aldus Bos.

Al de hele decembermaand heerst er interne onrust in het VUmc. De ontevredenheid over de kerstpakketten komt daar nog eens bij. Eerder kregen verpleegkundigen van de spoedeisende hulp en intensive care van het VUmc een bonus van 1.000 euro, wat niet in goede aarde viel bij de rest van het personeel.

Door: Redactie Nationale Zorggids