Normal_geld__pennen__contract__afspraak

Zorgverzekeraar Menzis heeft voor het eerst een meerjarencontract afgesloten met zorgaanbieder Livio voor de wijkverpleegkundige zorg. Daarmee willen ze onder meer de regeldruk bestrijden. Livio is de grootste aanbieder van wijkverpleegkundige zorg in Enschede en ook actief in Haaksbergen, Berkelland en Lochem. Dat meldt Menzis. 

Livio en Menzis willen met de afspraken de kwaliteit van thuiszorg verbeteren. Ook bieden ze zo het hoofd aan de stijgende zorgvraag vanwege de vergrijzing in de regio, in combinatie met een steeds krappere arbeidsmarkt.
 
“Voor zorgverzekeraar Menzis zijn meerjarencontracten op zich niet nieuw, maar dit is wel de eerste keer dat wij zulke afspraken rondom de wijkverpleging maken”, lichten Bertien Dumas, manager zorg eerstelijn en Olivier van Noort, senior zorginkoper bij Menzis toe.  “Het is juist in deze regio van groot belang dat thuiszorgaanbieders de ruimte krijgen om uitdagingen aan te gaan. Daar past dan niet bij dat je ieder jaar weer opnieuw met elkaar gaat onderhandelen. Menzis maakt afspraken over goede kwaliteit voor een redelijke prijs op de langere termijn.”

Vanwege de vergrijzing in de regio stijgt het aantal 80 plussers met 3 procent de komende jaren. Er is echter slechts een beperkte beschikbaarheid van verpleegkundig en verzorgend personeel. Dumas: “Wanneer we niets doen, wordt de cliënt daar de dupe van.” Van de Logt kan dit beamen: “Met zekerheid over meerdere jaren is Livio in staat de vergrijzing goed op te vangen. Dat schept rust en ruimte omdat we daar onze personeelsbezetting op kunnen afstemmen.”

De lange termijn afspraken bieden mogelijkheden voor innovatie, inzet van technologie en het stimuleren van participatie bij de cliënt en zijn sociale systeem. Voorheen werd de wijkverpleging gefactureerd per 5 minuten en werden nieuwe vormen van zorg maar moeilijk gefinancierd.  Van de Logt: “Met de nieuwe afspraken gaan we uit van een vast bedrag per cliënt per week. Hierdoor kunnen we naast uren verpleging en verzorging, ook bijvoorbeeld technologie of hulpmiddelen inzetten.” 

Door: Redactie Nationale Zorggids