Logo_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza

Een fysiotherapeut uit Amsterdam krijgt een last onder dwangsom opgelegd, omdat hij de zorg voor zijn patiënten niet heeft bijgehouden in zijn patiëntendossiers. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft deze fysiotherapeut afgelopen zomer al gewaarschuwd. Bij een nieuwe controle bleek dat de patiëntendossiers nog steeds niet goed waren bijgehouden. Dit meldt de NZa.

Het opleggen van een last onder dwangsom betekent dat hij zijn patiëntendossiers moet bijwerken. Doet hij dit niet voor 9 januari 2018, dan moet hij een bedrag betalen dat kan oplopen tot 5.000 euro. Het is belangrijk dat zorgaanbieders een goede administratie voeren. Dit is ook als een verplichting opgenomen in de wet.

Deze verplichting houdt in dat zorgaanbieders van elke behandeling een aantekening of beschrijving in het patiëntendossier moeten opnemen. Een goede administratie is ook in het belang van de patiënt. Zo kan een andere zorgaanbieder de behandeling overnemen als de behandelaar ziek is. Ook kan gecontroleerd worden of de zorg daadwerkelijk is geleverd en of de zorgnota klopt.

De controles bij deze fysiotherapeut maken onderdeel uit van een controlereeks op basis van declaratiedata. Naast deze fysiotherapeut hebben ook twee andere praktijken een waarschuwing gekregen. Deze twee hebben hun administratie na de waarschuwing op orde gebracht.

Door: Redactie Nationale Zorggids