Normal_mantelzorg_thuiszorg_ouderen_verpleging_wijkverpleging_verpleegkundige

De FNV is het niet eens met de oproep van vertrekkend directeur van Actiz, Guus van Montfoort. Hij vindt dat het extra geld dat dit jaar vrijkomt voor verpleeghuizen naar extra scholing van werknemers moet gaan. Er is echter al 275 miljoen euro vrijgemaakt voor scholing. De FNV vindt dat verdere extra middelen naar meer handen aan het bed moeten gaan. Dit meldt FNV.

FNV-bestuurder Maureen van der Pligt: "Het extra geld dat voor scholing wordt uitgetrokken, is meer dan voldoende. Daarnaast maken veel verpleeghuizen hun scholingsbudget niet eens op. Wij zijn er dan ook tegen om die potten nog fors verder te vullen. Hopelijk begrijpt de aantredend voorzitter van Actiz, Henk Kamp, dat het grootste probleem in de sector toch echt de onderbezetting is. Die kun je alleen tegengaan door de arbeidsvoorwaarden te verbeteren en dat kost geld."

Ook minister De Jonge van Volksgezondheid wil dat extra budget voor de verpleeghuiszorg naar extra banen gaat. Er moeten de komende jaren tienduizenden extra banen worden gecreëerd. De minister wil het extra budget in de toekomst gaan terugvorderen bij instellingen die geen nieuwe banen scheppen.

Van der Pligt: "De minister snapt de noodzaak van het aanpakken van het personeelstekort. Dat is heel goed want de komende jaren zal de uitstroom door bijvoorbeeld alleen al vergrijzing gigantisch zijn. Wij wensen dan ook voor dit nieuwe jaar dat we samen met de minister en de brancheorganisaties vol in kunnen zetten op het aanpakken van personeelstekort en betere arbeidsvoorwaarden in de zorg."

Door: Redactie Nationale Zorggids