Normal_ambulance_2

De in november opgeschorte acties van ambulancepersoneel gaan binnenkort alsnog door. Eind november stelde minister Bruins 19,5 miljoen euro extra beschikbaar om de aanhoudende problemen in de sector, zoals personeelstekorten en hoge werkdruk, aan te pakken. Van dit bedrag was 13,5 miljoen bedoeld voor extra loonkosten in 2018. Werkgevers denken daar echter anders over. Waar en wanneer er actie wordt gevoerd, besluit de FNV deze week in samenspraak met de leden. Dat meldt FNV. 

Gisteren is het overleg met de werkgevers over de besteding van de 13,5 miljoen euro stuk gelopen. FNV wil dat iedere werknemer dit jaar een extra toelage van minimaal 1.500 euro krijgt, maar als het aan werkgevers ligt gebruiken zij dat geld voor versterking van hun financien mede omdat zij over twee jaar een nieuwe vergunning nodig hebben.

Afgelopen zomer stuurden ambulancemedewerkers de minister en Ambulancezorg Nederland ultimata, waarin ze aangaven dat de situatie op de ambulances onhoudbaar is geworden. De personeelstekorten zijn zo hoog opgelopen, dat de gaten zelfs niet meer met uitzendkrachten te dichten zijn. Steeds minder verpleegkundigen kiezen voor een baan op de ambulance omdat de arbeidsomstandigheden en -voorwaarden minder aantrekkelijk zijn dan elders.

Uit het FNV-rapport Het grote falen van de ambulancetop bleek afgelopen oktober dat de zorg voor patiënten bij meerdere regio’s echt in het geding is gekomen. Met de huidige bezetting redt tweederde van de ambulancediensten het niet om binnen 15 minuten bij spoed ter plaatse te zijn.

De ultimata en het rapport leidden afgelopen november tot een gesprek met de minister, werkgevers, zorgverzekeraars en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Naast het extra geld dat de minister beschikbaar stelde, zegde hij toe meer sturing te zullen geven aan de Regionale Overlegorganen Acute Zorg (ROAZ). Seifert: ’Dat de minister meer druk zou gaan uitoefenen, was één van onze belangrijkste eisen.’

Deze week kwam ook de NZa met een rapport over de slechte situatie van de aanrijtijden. De FNV is blij dat hun signalering nu eindelijk serieus wordt genomen en dat ook andere partijen zich met de situatie gaan bezighouden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids