Normal_arts_doker_doktersjas_stethoscoop

Huisartsen hebben het vaak niet door als een patiënt kampt met alcoholproblemen en registeren het daarom bijna nooit. Gezondheidswetenschapper Latifa Abidi van de Universiteit Maastricht onderzocht de registratie van alcoholmisbruik bij negen gezondheidscentra in Eindhoven. Dat meldt Skipr. 

Patiënten voelen zich niet vrij om met hun huisarts te praten over hun relatie met alcohol. En daardoor gebeurt dat ook nauwelijks. Omdat huisartsen geen andere manieren gebruiken om alcoholmisbruik te herkennen, wordt minder dan 1 procent van de gevallen daadwerkelijk geregistreerd. Dat terwijl bijna 10 procent van de Nederlanders kampt met alcoholproblemen, zegt Abidi.

“Dat huisartsen alcoholmisbruik niet registeren kan grote gevolgen hebben voor de volksgezondheid. Hierdoor circuleert incomplete informatie tussen zorgverleners, met alle risico’s van dien. Denk bijvoorbeeld aan de koppeling van het huisartseninformatiesysteeem met de apotheek. Sommige medicijnen gaat echt niet samen met alcohol”, aldus Abidi.

Door: Redactie Nationale Zorggids