Logo_zorginstituut_nederland

Zorgverleners en patiënten die samenwerken om uitkomstinformatie te gebruiken in het proces van samen beslissen, kunnen vanaf donderdag 1 februari 2018 een aanvraag indienen voor projectsubsidie. Per die datum start de inschrijving voor een nieuwe jaargang van de stimuleringsregeling Transparantie over de Kwaliteit van Zorg. De indieningsperiode voor subsidieaanvragen sluit op 31 maart. Dat meldt Zorginstituut Nederland. 

De regeling Transparantie over de Kwaliteit van Zorg loopt in totaal 5 jaar met elk jaar een ander thema. In 2018 is dit ‘Het gebruiken van uitkomstinformatie voor samen beslissen’. Er is in totaal 5 miljoen euro beschikbaar voor projecten die voldoen aan de algemene en specifieke criteria.

Het startschot voor het nieuwe subsidiejaar is de publicatie van het beleidskader voor de regeling in de Staatscourant op 31 januari. Op 15 februari wordt in Utrecht een informatiebijeenkomst gehouden over het thema 2018 (en de criteria waaraan moet worden voldaan).

Om in aanmerking te komen voor subsidie, moeten projecten vallen binnen de eerste- en tweedelijns curatieve zorg en voldoen aan algemene en thema-specifieke criteria. Dit jaar worden aanvragen onder meer beoordeeld op de vraag of de werkwijze en uitkomsten van een project in potentie geschikt zijn om landelijk te worden gedeeld en ingebed. Ook de samenwerking tussen zorgverleners en patiënten(groepen) moet aan strenge eisen voldoen: die moet gelijkwaardig zijn en gericht op de lange termijn.

De overheid streeft ernaar dat uitkomstinformatie over 5 jaar wordt ingezet voor aandoeningen die de helft van de ziektelast in Nederland bepalen. Wanneer de stimuleringsregeling Transparantie over de Kwaliteit van Zorg eind 2020 formeel afloopt (sommige projecten lopen dan nog wel), moet met alle projecten tezamen een beweging in gang zijn gezet om samen beslissen tussen zorgverlener en patiënt standaardpraktijk te laten zijn.

Door: Redactie Nationale Zorggids