Normal_hielprik_prk_naald_voet

De ouders van de baby die afgelopen oktober in het OLVG een brandwond opliep, hebben een uitleg ontvangen van het ziekenhuis. Na het incident - zorgverleners verbrandden per abuis de voet van de baby bij het opwarmen van zijn voetje voor de hielprik - deed het OLVG intern onderzoek waarvan de resultaten nu zijn gepresenteerd. Dat meldt het Parool. 

Voetjes van baby’s worden voorafgaand aan de hielprik opgewarmd met een handschoen. Dit gebeurt altijd met lauw tot warm water, maar omdat de handschoen (die in een hydrofiele luier zat), aan de voet vastzat, nam de warmtebelasting toe. Het voetje van de jonge baby zelf bleek ook koud en de doorbloeding was niet goed, waardoor het verbrandingsgevaar nog groter was, zo liet het OLVG de ouders van de baby weten.
De advocaat van de ouders is tevreden met de stappen die het ziekenhuis heeft genomen sinds het incident.

“Er was geen eenduidig protocol voor het opwarmen van het voetje voor bloedafname, zo blijkt uit het onderzoek. Dat komt er nu wel. Als de hiel voor de bloedafname moet worden opgewarmd, dan gebeurt dat in het vervolg met water kouder dan 34 graden. Die temperatuur moet met een thermometer worden gecontroleerd”, legt advocaat Yusuf Ersoy uit. Daarnaast stelt het ziekenhuis in het vervolg een hoofdbehandelaar aan er is er altijd iemand bij het opwarmingsproces, want het is belangrijk dat er zicht is op de warmte van het water.

Het rapport is ook opgestuurd naar de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) welke heeft vastgesteld dat het OLVG sinds het incident voldoende aanpassingen heeft gedaan om eventueel toekomstige brandwonden te voorkomen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids