Normal_chirurg_arts_operatie

Een ruzie tussen de artsen en directie van de Reinaert Kliniek in Maastricht heeft ertoe geleid dat de privékliniek geen operaties meer uitvoert. Het initiatief om de operaties te staken, komt van de artsen. Zij vinden de operatiekamers onveilig en willen dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de opgelegde aanwijzing en boete eerst opheft. Dat meldt de Limburger.

Het is al enige tijd onrustig bij de Reinaert Kliniek omdat de inspectie niet tevreden is met de kwaliteit van zorg die daar geleverd wordt. Afgelopen januari legde de IGJ de kliniek daarom een dwangsom op. Zo is het zorgproces niet naar behoren en wordt er onvoldoende aan infectiepreventie gedaan. Eerder al moest de kliniek stoppen met het opereren van kinderen onder de drie jaar en oudere kinderen mochten alleen in de kliniek komen onder bepaalde voorwaarden. Borstimplantaten mocht de kliniek alleen inbrengen in een operatiekamer die aan de vereiste voorwaarden voldeed.

De artsen willen nu helemaal niet meer opereren totdat alle zaken op orde zijn. Directeur Sjaak Haakman is kan zich niet in het besluit vinden en denkt niet dat de operatiekamers onveilig zijn. De inspectie zou deze week zelfs goedkeuring hebben gegeven voor het voortzetten van de operaties, beweert hij. Volgens Haakman is de ruzie tussen hem en de artsen van financiële aard. De chirurgen zouden enkele jaren lang meer operaties hebben uitgevoerd dan waren ingekocht. Artsen kregen desondanks uitbetaald en dat geld wil Haakman terug.

Eén van de chirurgen is sinds december op non-actief gesteld. Zij zou juist een belangrijke oorzaak zijn van alle problemen in de kliniek, zegt de directeur. Zij ontkent dit stellig. “Het gaat vooral de heer Haakman om geld. En macht. Ons MSB (het collectief Medisch Specialistisch Bedrijf) is hem een doorn in het oog, dat ontneemt hem de macht die hij wil hebben. Haakman speelt ons de Zwarte Piet toe voor dingen die hij zelf niet op orde heeft, of krijgt. Artsen worden niet serieus genomen”, zegt chirurg Eus Uludağ. Ze vindt het niet kunnen dat hij de media nu opzoekt om de ruzie publiekelijk te voeren. Reinaert heeft nog vijf andere artsen in dienst waarmee momenteel gesprekken worden gevoerd. 

Door: Redactie Nationale Zorggids