Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

De datum voor een nieuwe voorlopige pro-fromazitting waarin de zaak van een natuurgenezeres die wordt verdacht van nalatigheidw wordt behandeld, staat nu op maandag 7 mei aanstaande. Begin vorig jaar kwam een Zweedse vrouw te overlijden na een behandeling bij de natuurgenezeres met ibogaïne, een middel met levensbedreigende bijwerkingen. Dat meldt Skipr. 

Het verhoren van getuigen gaat tot nu toe niet voorspoedig, laat het Openbaar Ministerie weten. Daarom is de zaak nog niet voorgekomen. Een ex-client van de natuurgenezeres kon niet verhoord worden, vanwege haar ernstige ziektebeeld. Een andere ex-patiënt, bleek toch niet door haar te zijn behandeld. Het OM is nu bezig met het vinden van andere getuigen. Bovendien is de zoektocht naar de belangrijkste getuige nog in volle gang. Haar medeverdachte was namelijk aanwezig toen de Zweedse vrouw overleed, maar hij is met de noorderzon verdwenen.

De verdachte behandelt drugsverslaafden met een afkickmiddel genaamd ibogaïne. Het middel zou het verlangen naar drugs volledig moeten laten verdwijnen, echter zorgt het bij mensen met hartproblemen of psychiatrische stoornissen voor ernstige bijwerkingen.

De advocaat van de natuurgenezeres zegt dat er helemaal geen bewijs is dat  ibogaïne de doodsoorzaak is geweest, maar het OM is er heel stellig in dat het wel zo is. “Er is geen andere doodsoorzaak. Het slachtoffer was in de woning van G. Daar lagen capsules met het geneesmiddel. Verdachte heeft 112 gebeld, heeft de hulpverleners de verkeerde informatie verschaft, bood geen hulp en sloeg op de vlucht”, aldus het OM.

De vrouw stond al eerder voor de rechter en kreeg toen een celstraf van 141 dagen opgelegd, waarvan een maand voorwaardelijk. Ze liet mensen na behandeling met  ibogaïne achter in hulpeloze toestand. Eén patiënt brak na behandeling al zijn botten omdat hij dacht dat hij kon vliegen, een ander kreeg een hartaanval en weer een andere patiënt overleed toen hij compleet verward over de  A2 liep. Daar schepte een vrachtwagen hem. 

Door: Redactie Nationale Zorggids