Logo_fnv_logo

FNV en CNV hebben een cao-akkoord gesloten met Fokus. Zorginstantie Fokus verleent ondersteuning aan mensen met een fysieke beperking of handicap zodat zij op een normale manier thuis kunnen wonen. De cao, die op 1 januari 2018 is ingegaan met een looptijd van 1 jaar, voorziet in een structurele loonsverhoging van 2,8 procent. Ook kunnen oudere medewerkers deelnemen aan een generatiepact. Dat meldt FNV. 

Anja van Buren, kaderlid bij Fokus en mede-onderhandelaarster: “We zijn tevreden met het resultaat. Ten eerste is er sprake van een mooie loonsverhoging en verdwijnen de laagste salarisschalen. Ook hebben we voor elkaar gekregen dat mantelzorgers betaald verlof kunnen krijgen. Een absolute verlichting van de zware taak waar mantelzorgers vaak voor staan. En met het instellen van het generatiepact kunnen oudere medewerkers minder gaan werken en jongere medewerkers een groter contract krijgen.”

In het generatiepact is afgesproken dat werknemers vier jaar voor zij de AOW-leeftijd bereiken kunnen deelnemen. Wie 80 procent van zijn oorspronkelijke uren gaat werken, behoudt 90 procent van het oorspronkelijke salaris. Fokus vult daarbij de pensioenpremie aan tot 100 procent van het oorspronkelijke contract. De uren die hierdoor vrijkomen worden ingezet voor grotere contracten en nieuwe medewerkers. Medewerkers van 58 jaar en ouder zijn daarbij niet langer verplicht om nachtdiensten te werken. Sporten wordt vanaf nu gefaciliteerd en de regeling omtrent onbetaald verlof wordt verruimd. 

Door: Redactie Nationale Zorggids