Normal_notities__papieren__administratie__boekhouding__rapporten

Vanaf 1 maart 2018 kunnen huisartsen en apothekers zeventien formulieren minder invullen. Vanaf dan zijn formulieren voor bijlage 2-geneesmiddelen die worden ingevuld voor geneesmiddelen waaraan vergoedingsvoorwaarden zijn verbonden, overbodig. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN). 

Momenteel mogen verzekeraars alleen medicijnen vergoeden als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Het is aan de huisartsen en apothekers om hiervoor formulieren in te vullen, te controleren en te bewaren. Afgelopen januari vond een eerste schrapsessie omtrent papierwerk in de zorg plaats en daar maakten ook apothekers duidelijk dat zij de formulieren als last ervaren.

Voor veel formulieren geldt dat deze ieder jaar opnieuw moeten worden ingevuld en bewaard. Dit gaat nu veranderen bij geneesmiddelen voor chronische aandoeningen. Artsen hoeven de papieren vanaf 1 maart niet meer jaarlijks in te vullen, maar om de drie jaar. In de tussentijd is een recept voldoende. Hierdoor hoeven artsen op jaarbasis zo’n 250.000 tot 300.000 formulieren minder in te vullen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids