Normal_handen_verpleging

Op de spoedeisende hulpafdeling (SEH) in het UMC in Utrecht is vanaf 1 maart een zogenaamde mobiele psychiatrische verpleegkundige werkzaam. Binnen het experiment dat vier maanden duurt zal de verpleegkundige met een patiënt met een psychiatrische ziekte meegaan als deze in het ziekenhuis moet blijven voor opname. Dat meldt NOS. 

“Soms krijgen we op de spoedeisende hulp mensen met een ernstige psychiatrische aandoening binnen die bijvoorbeeld een galblaas-probleem hebben. Als deze mensen op een ‘normale’ verpleegafdeling worden opgenomen, krijgen ze niet de juiste psychiatrische zorg”, zegt internist Bram Vrijsen.

Het is belangrijk om niet alleen op de fysieke problemen van de patiënt te letten, maar ook de psychiatrische problemen behoeven aandacht. Ook in het ziekenhuis. Zo vertelt Vrijsen dat mensen met een geestesziekte minder snel herstellen na een ongeluk. Dat komt deels doordat het ziekenhuis zich enkel richt op het fysieke probleem en de ziekte die ze al hadden, wordt nagenoeg genegeerd.

Om dit probleem op te lossen gaat het UMCU experimenteren met een mobiele psychiatrische verpleegkundige. Dit houdt eigenlijk in dat er extra verpleegkundigen op de SEH worden gezet die met psychiatrische patiënten meegaan naar een andere afdeling als zij daadwerkelijk worden opgenomen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids