Normal_stethoscoop_tuchtcollege_hamer

Het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam heeft de klachten van ouders van een jongen tegen een behandelend kinderarts en tegen een vertrouwensarts van Veilig Thuis ongegrond verklaard. Volgens de ouders zou de kinderarts die een melding deed bij Veilig Thuis zich niet aan de meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld hebben gehouden. Bovendien zou zij haar beroepsgeheim, hebben geschonden, vonden de ouders. Dat meldt Tuchtcollege Gezondheidszorg. 

De ouders verwijten het de vertrouwensarts van Veilig Thuis bovendien dat zij zeer onzorgvuldig is geweest bij het invullen van het triageformulier (intake), de melding aan de politie en het eindrapport. Zij zou een beeld hebben geschetst dat er sprake was van kindermishandeling en ze zou ontlastende informatie hebben weggelaten.

De klachten tegen de kinderarts zijn door het tuchtcollege afgewezen. De kinderarts is eerst na uitgebreid onderzoek, waarbij herhaaldelijk overleg met collega’s plaatsvond, tot de conclusie gekomen dat de ernstige klachten van de jongen niet konden worden verklaard en dat kindermishandeling niet uitgesloten kon worden. Naar het oordeel van het tuchtcollege heeft de kinderarts op alle vlakken binnen de meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld juist gehandeld. Dat zij haar beroepsgeheim zou hebben geschonden is evenmin gebleken.

Ook de klachten tegen de vertrouwensarts zijn afgewezen. Het college heeft geen oordeel gegeven over het eindrapport van Veilig Thuis, omdat  dit eindrapport te laat in de procedure is ingebracht. De schriftelijke weergave in het triageformulier steunt zwaar op de melding van de kinderarts en enkele passages zijn letterlijk vergenoegen. Het formulier geeft weinig ruimte en mogelijkheid tot nuance.

Er is niet gebleken dat de vertrouwensarts onjuiste of onvolledige informatie heeft opgenomen en datzelfde geldt voor de melding aan de politie. In de stukken wordt consequent gesproken over (ernstige) vermoedens van kindermishandeling of wordt aangegeven dat dat niet kan worden uitgesloten. Er wordt niet, zoals de ouders stellen, vermeld of geïnsinueerd dat er zeker sprake was van kindermishandeling. 

Door: Redactie Nationale Zorggids