Normal_mantelzorg__thuiszorg

Binnenkort hoeven wijkverpleegkundigen geen verslag meer te doen van hun werkzaamheden in blokken van vijf minuten. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid gaat de zogenoemde 5-minutenregistratie afschaffen, wat wijkverpleegkundigen verlost van een vervelende administratieve klus. Dat melden de Volkskrant en NOS. 

Ongeveer 18 jaar geleden moesten wijkverpleegkundigen starten met de 5-minutenregistratie. Dit houdt simpelweg een zeer gedetailleerde registratie in met alle activiteiten die zij op een dag hebben uitgevoerd. Wijkverpleegkundigen zijn hier ongeveer 30 procent van hun tijd mee bezig, zo berekende brancheorganisatie V&VN. Veel verpleegkundigen ervaren het als een grote last.

Hoewel de wet in 2009 is afgeschaft, moeten wijkverpleegkundigen de 5-minutenregistratie alsnog via een app doen omdat zorgverzekeraars dat van hen willen, evenals werkgevers en accountants die zo de gemaakte uren kunnen bijhouden. Maar minister De Jonge vindt het nu genoeg geweest en wil - in het kader van de Pact voor de Ouderenzorg - dat de norm in zijn geheel wordt geschrapt. Het is aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om dat voor 1 april te regelen.

V&VN is blij met het besluit van De Jonge. “Als we de thuiszorg goed organiseren, is dat veel beter voor de kwaliteit van leven van mensen”, aldus directeur Sonja Kersten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids