Normal_ambulance_3

Dinsdag 20 maart startte de vervroegde cao-besprekingen voor de ambulancezorg. Werkgevers en vakbonden zetten in op een aanpak van het nijpend personeelstekort. Dat meldt vakbond FNV. 

Eerder voerden ambulancemedewerkers stiptheidsacties omdat de betrokken partijen gezamenlijk niet tot een verdeling kwamen van de 19,5 miljoen euro die minister Bruno Bruins van Medische Zorg afgelopen november extra beschikbaar stelde voor een aanpak.

“Het is noodzakelijk voor de veiligheid van patiënten en ambulancemedewerkers dat er geïnvesteerd wordt in de sector”, zegt Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. “Door de ontstane personeelstekorten worden de verplichte aanrijtijden vaak niet gehaald, worden gaten in roosters structureel gevuld met duurdere uitzendkrachten en is het werken in de sector nu niet aantrekkelijk meer. Wij willen naast afspraken over het opleiden van nieuw personeel ook betere arbeidsvoorwaarden voor het huidige personeel, waaronder een goede loonsverhoging. Nu stromen verpleegkundigen te vaak uit naar uitzendbureaus en stromen er te weinig in, uit een algemeen of universitair ziekenhuis, omdat de werktijden daar gunstiger zijn en de lonen hoger.” 

Door: Redactie Nationale Zorggids