Normal_chirurg_arts_operatie

Om de nog altijd heersende griepepidemie niet verder uit te laten breiden, kan het verstandig zijn als zorgpersoneel een mondkapje draagt. Dat stelt Jan Weel, arts-microbioloog in Izore, centrum voor infectieziekten Friesland in Leeuwarden. Volgens hem kan op deze manier voorkomen worden dat het virus zich via hoesten of proesten zich verspreidt. Dit meldt Leeuwarder Courant.

In de zorg is het niet altijd makkelijk om je ziek te melden als je denkt dat je misschien ziek gaat worden. Er is niet altijd op tijd vervanging beschikbaar en door de hoge werkdruk willen veel medewerkers zich niet ziek melden omdat dit de druk voor collega’s verder verhoogt. “Twee weken geleden voelde iemand die op de intensive care werkt, zich niet zo goed en vreesde griep”, aldus Weel. “Dus hij verscheen op het werk met een mondkap. Hij wilde niet veroorzaker zijn van verdere verspreiding van de griep.” De man had op dat moment geen vervangende collega.

Volgens Weel is het belangrijk dat mensen die in de zorg werken, daarom verantwoordelijkheid nemen voor het voorkomen van verspreiding van griep. “Slechts 10 procent van verzorgenden is gevaccineerd tegen het griepvirus.” Wel stelt hij dat iemand eigenlijk thuis moet blijven als hij of zij ziek is. “Kom je toch, dan kun je door de werkgever of collega’s vriendelijk verzocht worden een mondkap te dragen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids