Normal_diabetes_arts_dokter

Diabetespatiënten zouden ieder jaar naar de huisarts moeten om te praten over hun ziekte. Toch blijkt uit onderzoek van de Diabetesvereniging Nederland dat dat lang niet altijd gebeurt. 40 procent van de duizend ondervraagde diabetici ziet zijn huisarts daar niet één keer per jaar voor. De praktijkondersteuner wordt nu meestal ingeschakeld voor controle of behandeling, maar die weet vaak niet hoe om te gaan met complexe wondzorg of medicatie, zegt de vereniging. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Diabetici slikken vaak niet maar één medicijn, maar vier of vijf tegelijk. “Wanneer die tegen elkaar inwerken, moet dit op tijd gesignaleerd worden. Daarom blijft een jaarlijks gesprek met de huisarts belangrijk”, zegt Olof King, directeur Diabetesvereniging Nederland.

Hij vindt het de verantwoordelijkheid van de arts om ervoor te zorgen dat de jaarlijkse controle plaatsvindt waarbij er aandacht is voor de voeten, nieren, ogen en geestelijke gezondheid van de diabetespatiënt. Helaas hebben huisartsen last van hoge  werkdruk, zei de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) eerder al. Juist daarom heeft de praktijkondersteuner dit werk van de huisarts overgenomen. “De praktijkondersteuner en huisarts houden altijd een kort lijntje”, zegt een woordvoerder. De Diabetesvereniging hoeft zich daarom ook geen zorgen te maken om de zorg aan diabetespatiënten, benadrukt LHV.

Door: Redactie Nationale Zorggids