Normal_schoonmaken_-_huishoudelijke_hulp_-_wmo

Wie in de huishoudelijke hulp werkt, kan vanaf medio mei rekenen op meer loon. Brancheorganisaties BTN en ActiZ zijn akkoord gegaan met het verhogen van de loonschaal waarin huishoudelijke hulpen zitten. Leden van de brancheorganisaties kunnen vanaf 1 april al meer loon verwachten. Dit meldt Skipr.

Het verhogen van de loonschaal werd al in de zomer van 2017 afgesproken. De afgelopen maanden hebben verschillende partijen hard gewerkt om de benodigde voorwaarden in orde te maken. Het gaat onder andere om het monitoren van de tarieven die gemeenten betalen voor Hulp bij Huishouden.

Doordat de lonen van de medewerkers omhoog gaan, zullen ook de uitgaven van gemeenten omhoog gaan. Zij zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), waar huishoudelijke hulp onder valt. Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zullen de gemeenten dit betalen met de groei van het gemeentefonds. Dit is het geld waarmee het Rijk de gemeenten subsidieert door hier een deel van de belastinginkomens in te stoppen. Er is stevig gelobbyd door de VGN om gemeenten financieel te compenseren voor de extra kosten van de loonsverhoging.

Door: Redactie Nationale Zorggids