Normal_arts_dokter_hartslag_controle_ziekenhuis

Eind vorige week hebben medewerkers, die de acht Universitair Medische Centra in Nederland vertegenwoordigen, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) gevraagd om te kiezen voor goede arbeidsvoorwaarden voor hen en hun 60.000 collega’s. Dat meldt vakbond FNV. 

Dit deden zij voorafgaand aan de onderhandelingen voor een nieuwe cao, die tot nu toe zeer moeizaam verlopen, zegt FNV. Volgens bestuurder Elise Merlijn was het onderhandelingstraject nog maar net gestart en staakte de NFU het overleg om ‘vervolgens met slechtere voorstellen voort te zetten’.

De afgelopen weken hebben werknemers van de verschillende UMC’s actief hun collega’s gevraagd wat zij belangrijke afspraken vinden in een nieuwe cao. In een tijd waarin er een groot tekort is aan werknemers in de zorg, zou een werkgever er alles aan moeten doen om de sector aantrekkelijk te maken en te houden, vindt de FNV. Daarom zet de bond vooral in op een goede loonsverhoging van 3,5 procent, aanpak van de hoge werkdruk en een goede generatieregeling, waarbij oudere werknemers minder gaan werken om zo ruimte te maken voor jongeren.

Merlijn: "De werkgevers komen echter met absurde plannen. Ze hebben totaal niet gekeken hoe het werk aangepast kan worden aan de ouder wordende werknemer. Ze stellen nu voor dat werknemers van 57 jaar en ouder langer avond- en nachtdiensten moeten draaien. Daarnaast zou je als werkende vanaf je 60ste ook nog eens de toeslag hiervoor verliezen."

Door: Redactie Nationale Zorggids