Normal_justitie__rechtbank

Twee apothekers die van miljoenenfraude worden verdacht, hebben 2,5 jaar cel tegen zich horen eisen. De vader en zoon zouden met een zogenaamde omzetttingstool 17 miljoen euro hebben weggesluisd en daarmee verzekeraars hebben bedonderd. Ze declareerden namelijk preferente geneesmiddelen (voorkeursmedicijnen), maar gaven niet-preferente middelen aan hun cliënten. Dat meldt de Telegraaf.

Preferente geneesmiddelen worden volledig vergoed door zorgverzekeraars en van niet-preferente middelen krijg je slechts een deel of helemaal niets terug. Het Openbaar Ministerie (OM) zegt dat het om valse declaraties van in totaal 3,6 miljoen euro gaat, maar het totale fraudebedrag ligt zeker op 17 miljoen euro.

De apothekers zijn eigenaar van Verenigde Apotheken Limburg  (VAL) en als het aan de officier van justitie ligt betaalt de organisatie 800.000 euro terug. Vader en zoon ontkennen enige betrokkenheid. “De verzekeraar heeft geen cent te veel betaald, het heeft ons geen cent opgeleverd”, zei één van de verdachten in de rechtbank. 

Door: Redactie Nationale Zorggids