Normal_verkouden__ziek__hoesten_griep

Zorgaanbieder Carinova eiste tot voor kort van haar werknemers dat zij bij ziekte zelf vervanging zouden regelen. Lukte dat niet, dan kregen zij tijdens hun ziekte niet doorbetaald. Ook moesten werknemers hun verloren dagen op een later moment inhalen. Nu de vakbonden én de politiek zich hierover hebben uitgesproken, heeft Carinova het verzuimbeleid aangepast. Dat melden RTL Nieuws, Algemeen Dagblad en Skipr. 

De Tweede Kamer reageerde geschokt op het beleid van Carinova. CDA, GroenLinks, SP en PvdA struikelden met name over het inhalen van gemiste dagen. De partijen wilden daarom dat minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken hierover uitleg gaf. Koolmees zei het merkwaardig te vinden, maar wilde eerste meer over de situatie te weten komen voordat hij met een officiele reactie zou komen.

De Sallandse zorgaanbieder stelde de zieke medewerker verantwoordelijk voor het verzuim en noemde deze in haar beleid zelfs ‘probleemhouder'. Volgens Carinova vielen de regels binnen de kaders van de wet, maar de Tweede Kamer dacht daar anders over en was van mening dat de zorginstelling de Nederlandse wet aan haar laars lapte.

Vakbonden FNV, NU’91, CNZ Zorg en Welzijn en FBZ stelden het probleem aan de kaak bij Carinova. Sindsdien is er overleg geweest tussen de betrokken partijen is en is het beleid aangepast. Nu bekend is hoe Carinova met zieke medewerkers omging, trekken zorgmedewerkers van andere instellingen aan de bel over gelijksoortige regels binnen hun zorginstelling. 

Door: Redactie Nationale Zorggids