Normal_privacy__gegevens__internet__data__online

Een groep Amsterdamse huisartsen gaat niet werken met het Landelijk Schakelpunt (LSP), maar een alternatief genaamd de Whitebox. Zij noemen dit systeem veiliger en privacyvriendelijker dan het landelijke systeem dat sinds 2012 wordt gebruikt. Dat meldt het Parool. 

Huisartsen binnen Huisartsenkring Amsterdam willen niet met het LSP werken, omdat het de privacy van de patiënt onvoldoende zou garanderen. 41 procent van de huisartsen in Amsterdam werkt er inmiddels toch mee. Huisartsen die ermee werken hebben bijna nooit meer dan 10 procent van hun patiënten bij het LSP aangemeld. De meest gewenste vorm van communicatie is vooralsnog via de e-mail, post of telefoon.

Het grootste struikelblok van de huisartsen rondom LSP is dat zij niet weten welke informatie naar wie gestuurd wordt. Dit gaat namelijk via een centraal schakelpunt en iedere zorgverlener met een pasje heeft toegang daartoe. Huisartsen vinden dat hierdoor teveel irrelevante informatie van hun patiënten openbaar komt, waaronder geslachtsziekten. “Die informatie is bij de behandeling van een longontsteking in het ziekenhuis niet nodig”, zegt huisarts en voorzitter Stella Zonneveld.

Wie werkt met de Whitebox kan zelf beslissen welke informatie waar naartoe gaat. Een huisarts kan dus in samenspraak met zijn patiënt bepalen welke gegevens verstuurd worden. Bovendien is de informatie versleuteld, zodat niet iedereen er toegang toe heeft. Wel halen huisartsen die met de Whitebox werken zich meer werk op de hals, omdat er alsnog met meerdere systemen gewerkt moet worden. Paul Rijksen, directeur Huisartsenpost Amsterdam, noemt dat een noodzakelijk kwaad om de privacy van patiënten te beschermen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids