Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Een 39-jarige hulpverlener uit Zoetermeer is veroordeeld tot een werkstraf van 20 uur en een maand celstraf, die grotendeels voorwaardelijk is. Ook moet een schadevergoeding van 2.000 euro betaald worden. De man heeft ontucht gepleegd met een cliënte van de psychiatrische instelling waar hij werkte. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste aanvankelijk een celstraf van zeven maanden, waarvan drie voorwaardelijk. Dit meldt Telegraaf.

De dader hielp de vrouw bij het voeren van de huishouding, omdat zij zelfstandig woonde. In 2016 ontstond een seksuele relatie tussen de twee, nadat de vrouw zich aangetrokken voelde tot de man. De rechtbank oordeelt dat de hulpverlener beter had moeten weten en dat hij geen rekening hield met de ongelijke relatie en de ongepastheid van seks in de relatie. Omdat de seksuele handelingen zich voordeden binnen een hulpverlenersrelatie, spreekt de rechtbank van ontucht.

De straf valt lager uit dan wat het OM eiste. Dit heeft er mee te maken dat de man niet meer in de zorg werkt en hulp heeft gezocht om aan zijn problemen te werken. Bovendien werd hij vrijgesproken van bedreiging van de vrouw. De cliënte zegt regelmatig te zijn geslagen door de man, die steeds agressiever werd in de relatie.

Door: Redactie Nationale Zorggids