Normal_gevangenis

Een hoge werkdruk en te weinig personeel hebben een belangrijke rol gespeeld bij het overlijden van een medewerker in tbs-kliniek de Kijvelanden in Portugaal. Daarnaast waren er veel tijdelijk medewerkers in dienst die de na te leven regels niet kenden. Door gebrek aan tijd konden deze medewerkers niet goed ingewerkt worden. Dat meldt RTL Nieuws. 

Een tbs’er stak vorig jaar februari een medewerker van de kliniek dood met een schaar. Onlangs verklaarde de man in een rechtbank geen goede reden te hebben voor zijn daad. Vermoedelijk maakt de Ritalin die hij slikte hem gewelddadiger, aldus de verdachte. Hij slikte de Ritalin niet alleen, maar snoof het ook. Daarbij nam hij ook nog eens antipsychotica tot zich.

De Inspectie Justitie en Veiligheid zegt in een rapport - dat in handen van RTL Nieuws is - dat medewerkers, mede door de hoge werkdruk, onvoldoende toezicht hielden op de medicijninname van de tbs’ers. De vele tijdelijke medewerkers van de Kijvelanden waren bovendien niet goed op de hoogte van de regels.

De vereniging van tbs-advocaten trekt aan de bel, want zo zeggen ze, de Kijvelanden is niet de enige kliniek die kampt met een personeelstekort en een groot aantal tijdelijke medewerkers. “Als een patiënt binnen een jaar zes verschillende behandelaren krijgt te zien, soms van uitzendbureaus, dan kun je problemen verwachten. Daar moet wat aan gebeuren.”

Door: Redactie Nationale Zorggids