Logo_fnv_logo

FNV Zorg & Welzijn heeft gemengde gevoelens over het actieplan Zorg voor de Jeugd, dat de ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Sander Dekker van Rechtsbescherming deze week naar de Tweede Kamer stuurden. Dat meldt FNV. 

Het plan schetst goede bedoelingen en er komt extra geld, maar de vraag is of alle problemen die zich nu in de jeugdzorg voordoen, hiermee worden opgelost, vraagt FNV zich af. Bovendien worden de professionals wel continu het kapitaal van de jeugdhulp genoemd, maar ze zijn op geen enkele wijze structureel betrokken bij het plan, en ook niet bij andere plannen en uitwerkingen, ondanks herhaaldelijke verzoeken. De medewerkers zijn de oren en ogen op de werkvloer, verantwoordelijk voor de uitvoering en weten als geen ander wat er speelt en welke oplossingen nodig zijn. FNV Zorg & Welzijn pleit er dan ook voor dat de werknemers als structurele gesprekspartners in het hele systeem worden opgenomen.

Doel van het actieprogramma is kort gezegd om de jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering beter te maken. Er wordt op zes actielijnen ingezet, waaronder betere toegang, betere hulp, betere bescherming en investeren in vakmanschap van jeugdprofessionals. Hiervoor wordt een transformatiebudget van 108 miljoen uitgetrokken voor de periode 2018 tot en met 2020. Voor gemeenten die tekorten ervaren is er daarnaast een fonds van 200 miljoen euro beschikbaar gesteld waarop een beroep kan worden gedaan.

De vraag is echter of hiermee alle problemen kunnen worden opgelost. Een probleem als de enorme werkdruk als gevolg van te weinig mensen en middelen, de toegenomen instroom, de toename van zwaardere problematiek en administratieve lasten, wordt niet weggenomen door louter in te zetten op regionale kennisdeling en specifiek en adequaat scholingsaanbod.

De FNV juicht het toe dat er ingezet wordt op minder verantwoordings- en regeldruk en hoopt van harte dat dit op zeer korte termijn waarneembaar is. Ook het aanpakken van knelpunten in de aanbestedingspraktijk vinden wij een goede zet, mits dit niet beperkt wordt tot het probleem van de bureaucratie. Er moet ook worden ingezet op eerlijke tarieven, zodat we een race naar beneden kunnen voorkomen. Het kabinet gaat dit programma samen met gemeenten, zorgaanbieders en cliëntenorganisaties uitvoeren. In het actieplan staat terecht dat professionals het kapitaal zijn van de jeugdhulp. Een gemiste kans om dit ‘kapitaal’ niet te betrekken in het programma. FNV Zorg & Welzijn sluit graag aan bij de uitwerking van het actieplan.  

Door: Redactie Nationale Zorggids