Normal_fnv_logo

Er komt een einde aan de misstanden bij de verschillende verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg van Evean in Waterland, de Zaanstreek en Amsterdam. Dinsdag 24 april hebben Evean en FNV goede afspraken kunnen maken waarmee de zorg voor de cliënten en de werkomstandigheden van de Evean-medewerkers weer een opgaande lijn moeten gaan laten zien. De medewerkers hebben ingestemd met de afspraken. Dat meldt FNV. 

Zo’n 3 weken geleden publiceerde de FNV een zwartboek met schrijnende en schokkende verhalen van zorgmedewerkers bij Evean. Cao-overtredingen, intimidatie, een immense werkdruk en te weinig vast personeel. Medewerkers voelden zich ongehoord en onbegrepen door de directie.  FNV-bestuurder Maureen van der Pligt: “De boodschap is door het zwartboek en de onderhandelingen goed aangekomen bij de directie. Zij beloven met het akkoord dat ze vanaf nu de cao na gaan leven, de werkdruk aan gaan pakken en vooral ook de werksfeer wordt stevig onder handen genomen.”

In het akkoord is een behoorlijk pakket aan verbeterafspraken gemaakt. Onder andere krijgen leidinggevenden een cao-nalevingstraining waarbij de FNV wordt betrokken. Er komen nog voor de zomer weer professionele roosterraars en planners, zodat het zorgpersoneel weer tijd heeft voor zorg. Daarnaast komen er meer echte, vaste banen in plaats van de vele flexcontracten en komt er – waar mogelijk - urenuitbreiding voor het huidige personeel.

Tevens wordt er een achterwacht geregeld die zorgt draagt dat de open diensten opgevuld worden, ook tijdens het weekend en s’ nachts. Van der Pligt: "Dat betekent dat de zorgverlener zelf niet langer met één hand een uitzendbureau moet bellen, terwijl hij een bewoners naar het toilet helpt bijvoorbeeld." Het komende half jaar zullen deze verbeteringen tot concrete resultaten moeten gaan leiden en zal de FNV-delegatie dit nauwlettend gaan volgen.

Door: Redactie Nationale Zorggids