Normal_bevalling

Op dinsdag 15 mei maakt het bestuur van Zorggroep Treant bekend over de afdeling Verloskunde in het Hoogeveense Bethesda Ziekenhuis dicht gaat of niet. Verloskundigen maken zich grote zorgen, want als de deuren inderdaad sluiten moeten zwangere vrouwen uitwijken naar een ander ziekenhuis in de regio. Dat meldt Emmen.nu. 

Vrouwen die in de regio Hoogeveen wonen, moeten bij sluiting van de afdeling Verloskunde, uitwijken naar de ziekenhuizen in Assen, Zwolle, Emmen of Hardenberg. Dat betekent ook dat de aanrijtijden van ambulances voor die vrouwen omhoog gaan.

Sinds de (tijdelijke) sluiting van de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde in Emmen, vangt het Bethesda een extra groep bevallende vrouwen op. Treant Zorggroep, waar het Bethesda in Hoogeveen en Scheper in Emmen onderdeel van zijn, denkt erover na om één of twee afdelingen verloskunde/kindergeneeskunde te sluiten.

Het personeel is het daar echter niet mee eens. “De vakgroep gynaecologen en klinisch verloskundigen en alle eerstelijns verloskundigen werkzaam in de regio Zuidoost-Drenthe zijn unaniem van mening dat de verloskunde en kinderafdeling van Bethesda Hoogeveen en Scheper Emmen open moeten blijven”, aldus de medewerkers.

Een alternatief kan zijn dat Hoogeveen gaat werken met een kleinere kinderafdeling waarvoor minder kinderartsen nodig zijn. Zo behouden moeder en kind de mogelijkheid tot acute opvang. Zodra er weer genoeg kinderartsen zijn, kunnen de afdelingen weer terug naar hun normale formaat.

Als het aan de protesterende verloskundigen ligt, grijpt zorgverzekeraar Achmea in zodat acute verloskunde in de regio Hoogeveen blijft bestaan. Nu en in de toekomst. 

Door: Redactie Nationale Zorggids