Normal_zorg_studie_leerling_verpleging_verpleegkundige_student

Vorig studiejaar haalden 9.400 mbo’ers en hbo’ers een diploma verpleegkunde. Dat waren er ruim anderhalf keer zoveel als tien jaar eerder. Desondanks zijn er niet genoeg geregistreerde verpleegkundigen die het tekort in de verschillende zorgbranches kunnen oplossen. Beroepsvereniging V&VN zegt dat er de komende jaren nog zeker 100.000 verpleegkundigen nodig zijn. Zij-instromers kunnen daaraan bijdragen. Dat meldt NOS. 

“Wij krijgen signaleren dat er meer belangstelling is voor zij-instromen dan er plekken zijn. Wij vermoeden dat veel mensen overwegen over te stappen naar de zorg”, aldus Sonja Kersten van V&VN. Het liefst zou de organisatie zien dat iedereen die de overstap wil maken naar de zorg, daartoe een kans krijgt. Maar door het beperkte aantal stageplekken is dat niet altijd mogelijk.

De huidige personeelstekorten in de zorg hebben daarnaast te maken met de vergrijzing en de toenemende complexe zorgvraag van ouderen. Aan de andere kant verlaten veel mensen door hun hoge leeftijd hun baan, wat betekent dat ook veel verpleegkundigen uitstromen. Volgens hoogleraar Wim Groot zijn de meeste verpleegkundigen nodig in de wijkverpleging en zijn hbo-verpleegkundigen populair.

“We hebben een aantal jaren gezien dat de instroom laag is geweest. Dat kwam door een imagoprobleem als gevolg van bezuinigingen in de zorg. Daarnaast had een aantal opleidingen een numerus fixus en hebben we te maken met demografische veranderingen. Er zijn gewoon minder jongeren”, aldus Groot.

Door: Redactie Nationale Zorggids