Normal_kinderdokter_kinderafdeling_arts_kinderarts_dokter

Naast gemeenten, verloskundigen, gynaecologen en zorgverzekeraar Zilveren Kruis maken ook de Vereniging voor Kindergeneeskunde, huisartsen en politiek partij SP zich zorgen om de sluiting van de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde in Hoogeveen en Stadskanaal. Aanstaande zaterdag vindt zelfs een lawaaidemonstratie plaats in Hoogeveen waarin iedereen die dat wil zijn of haar ongenoegen kan uiten. Dat melden het Dagblad van het Noorden, RTV Drenthe en RTV Noord. 

Treant Zorggroep is niet de enige organisatie die de afgelopen tijd hard heeft gewerkt aan het vinden van kinderartsen, ook de Vereniging voor Kindergeneeskunde heeft zich ingezet voor het halen van kinderartsen naar Noord-Nederland. Maar dit blijkt lastig. Naast tekorten in Noordoost-Nederland kampen ook Limburg en Zeeland met dezelfde problemen.

“De verklaring is dat kinderartsen vaak partners hebben. Die hebben dan banen in de Randstad en op een enig moment moet zo’n stel een keuze maken, waar ze gaan wonen. Blijkbaar is het zo dat voor kinderartsen geldt dat een grote meerderheid ervoor kiest in de Randstad te blijven”, legt voorzitter Karoly Illy van de Vereniging voor Kindergeneeskunde uit. Deze artsen kiezen er dan voor om bijvoorbeeld waarnemer te worden. Illy weet zeker dat kinderartsen met name uit sociale overwegingen ervoor kiezen om niet naar het noorden te verhuizen.

Waar de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) regio Stadskanaal met name mee zit, is dat zij als specialist niet betrokken zijn geweest bij de besluitvorming. De huisartsen hoorden via de media dat de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde in Stadskanaal gaan sluiten. De vrees vanuit deze groep is dat de sluiting van deze afdelingen het nog minder aantrekkelijk gaat maken voor specialisten elders uit het land om zich daar naartoe te bewegen.

Op zaterdag 19 mei vindt op initiatief van de SP, samen met GroenLinks, een lawaaidemonstratie plaats in Hoogeveen. “We moeten nu actie ondernemen en zo massaal mogelijk een signaal afgeven richting de top van  Treant. Ik hoop dat veel inwoners zaterdag laten zien en horen dat ze sluiting van de verloskunde en kindergeneeskunde niet pikken. Er is veel boosheid en onbegrip onder de bevolking”, zegt SP-fractievoorzitter Jutta van den Oord. De demonstratie start om 11.00 uur. Lawaai bij het ziekenhuis zelf zal zoveel mogelijk beperkt worden door daar slechts 1 minuut te staan.

Door: Redactie Nationale Zorggids