Normal_ambulance_2

Tv-programma Zembla had op 16 mei een uitzending over het communicatienetwerk van de hulpdiensten C2000. Zembla stelt in de aflevering dat het systeem “allang vervangen had moeten worden”. De Rijksoverheid stelt echter dat het C2000 systeem een stabiel en betrouwbaar gesloten netwerk is voor de mobiele communicatie van de hulpdiensten, zoals de ambulancedienst. Het huidige C2000 functioneert naar tevredenheid van de hulpdiensten en het ministerie. Wel is het systeem aan vervanging toe omdat het einde van de technische levensduur in zicht is. Dit meldt Rijksoverheid in reactie op het programma.

De veiligheid van de hulpverleners zoals ambulancebroeders en de continuïteit van de communicatie staan tijdens de vernieuwing voorop. Voor de continuïteit van het huidige netwerk en het onderhoud daarvan zijn maatregelen getroffen. Het huidige systeem is stabiel en laat geen significant hoger aantal storingen zien dan in de afgelopen jaren, blijkt uit recente analyses in opdracht van het ministerie.

C2000 heeft op dit moment een bereik (radiodekking) van 97,8%. Nederland behoort daarmee in Europa tot de landen met de beste dekking. Door nieuwe bebouwing blijven er altijd locaties ontstaan waar de buitenhuisdekking onvoldoende is. De afgelopen jaren zijn de belangrijkste dekkingsproblemen opgelost onder andere door 75 masten bij te plaatsen. Het vernieuwde systeem krijgt een grotere capaciteit om onverwachte pieken in de belasting van het netwerk op te vangen.

Het C2000-netwerk is toegerust om ook bij grote calamiteiten als terrorisme de hulpdiensten te ondersteunen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft in 2016 voorzorgsmaatregelen getroffen in verband met de verhoogde terrorismedreiging. Ervaringen in het buitenland hebben aangetoond dat in het geval van een aanslag de gebruikte communicatiesystemen overbelast kunnen raken doordat de vraag naar gesprekscapaciteit het aanbod overstijgt. Dit geldt voor elk systeem, dus ook voor C2000.

Door: Redactie Nationale Zorggids