Normal_logo_erasmus_mc

Het Erasmus MC zit deze week middenin een verhuizing naar een nieuw onderkomen met de nieuwste systemen. Ondertussen staat de zorg niet stil en moeten medewerkers hun dagelijkse werkzaamheden kunnen uitvoeren. De nieuwe poliklinieken zijn inmiddels geopend, maar nog lang niet alles loopt zoals het zou moeten. Het is wennen voor personeel en patiënt. Dat meldt NOS. 

De komst van het nieuwe ziekenhuis stond al ruim 16 jaar op de planning en kost zeker 1 miljard euro. Dit geldbedrag wordt over een termijn van vijftig jaar terugbetaald. Het nieuwe Erasmus MC is het grootste ziekenhuis van het land met een vloeroppervlakte van 207.000 vierkante meter. De academische zorg in Nederland gaat voor 20 procent naar het Erasmus MC.

Opvallend zijn de atriums in het ziekenhuis. Bedoeld om nieuwe patiënten te ontvangen, maar ze dienen ook als wachtruimte. Patiënten wachten hopelijk in deze open ruimtes, of in de koffiebars en eetgelegenheden, aldus het ziekenhuis. De poliklinieken zelf hebben ook wachtruimtes, maar die zijn een stuk kleiner.

De levering van zorg krijgt met de verhuizing ook een make-over. Zo zijn er bijvoorbeeld minder poliklinieken, zodat medisch specialisten een intensievere samenwerking aangaan. Trauma-chirurgen, orthopeden en plastisch chirurgen werken vanaf deze week op dezelfde afdeling, kno-artsen doen samen met de neurochirurgen hun werk en alle oncologische specialismen zijn op één afdeling geconcentreerd.

“Het nieuwe ziekenhuis is binnen de tijd én binnen budget gebouwd. Dat is op zich al een unicum in deze tijd. En dit reusachtige project moest in het hartje van de stad worden gebouwd. Dat vroeg om een strakke organisatie, planning en aansturing. Maar vooral om een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen. Bouwen doe je immers samen. Dit heeft geresulteerd in een kwalitatief hoogwaardig gebouw met veel complexe techniek. Door alle medewerkers is een topprestatie geleverd,” zei Fred Reurings, projectdirecteur van de Bouwcombinatie Nieuwbouw Erasmus MC eerder bij de oplevering van het ziekenhuis.

Door: Redactie Nationale Zorggids