Normal_arts_dokter_stethoscoop_witte_jas_doktersjas_verpleegkunde_zorgpersoneel_verpleging

Het Medisch Tuchtcollege ontvangt steeds meer klachten van boze patiënten over hun huisarts. RTL Nieuws onderzocht dit en stelt vast dat het met name gaat om gemiste, soms fatale, diagnoses. Huisartsen blijken kanker of hersen- en hartinfarcten soms niet te zien. Dat meldt RTL Nieuws.

De meeste klachten die het Tuchtcollege ontvangt, worden ongegrond verklaard. Dat betekent dat er niets mee gedaan wordt. De 224 tuchtzaken waarbij een arts wel wel veroordeeld zijn eveneens onderzocht door de nieuwssite. Meestal krijgen huisartsen een waarschuwing (168), sommigen krijgen een berisping (46), worden uit het BIG-register geschrapt (12) of geschorst (8).

Naast klachten over gemiste diagnoses, komen ook klachten over schending van het beroepsgeheim en grensoverschrijdend gedrag binnen. Dit gaat dan veelal over huisartsen die een seksuele relatie met een patiënt aangaan. Dit mag absoluut niet en daarom worden deze artsen vaak uit het register geschrapt en krijgen ze een werkontzegging opgelegd. Patiënten stappen in de toekomst mogelijk nog makkelijker naar het Tuchtcollege, omdat een nieuwe wet dat mogelijk gaat maken. Als die wet doorgang vindt, moet er wel betaald worden voor het indienen van een klacht. Dat hoeft nu nog niet.

“De laatste jaren wordt hard gewerkt aan verbetering. Zo worden fouten met het hele team, huisarts en assistenten van de huisartsenpraktijk vaker besproken”, zegt Rob Dijkstra van het Nederlandse Huisartsengenootschap (NHG). Om fouten tegen te gaan, moet de werkdruk onder huisartsen worden aangepakt, vindt hij. “Op het moment dat de werkdruk alleen maar toeneemt, is de kans op incidenten alleen maar groter.”

Door: Redactie Nationale Zorggids