Normal_e-mail

Het gebruik van onbeveiligde e-maildiensten als Gmail of Hotmail is niet ongewoon onder huisartsen of psychologen. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat zeker honderden artsen en psychologen deze werkwijze hanteren. Mogelijk schenden ze hiermee hun beroepsgeheim en  kan persoonlijk informatie van een patiënt gemakkelijker openbaar gemaakt worden. Huisartsenvereniging LHV, artsenfederatie KNMG, het Nederlands Instituut van Psychologen en Autoriteit Persoonsgegevens raden het de zorgverleners dringend aan om te e-mailen via een beveiligd systeem. Dat melden EenVandaag en RTL Nieuws. 

“Wordt dit niet gedaan, dan bestaat het risico dat de gegevens door onbevoegden worden gelezen, hetgeen neerkomt op een ongeoorloofde schending van het beroepsgeheim. Een dergelijke schending kan tuchtrechtelijke en strafrechtelijke consequenties hebben”, waarschuwt de KNMG. Ook Nictiz waarschuwt voor de gevolgen en benadrukt dat medische gegevens kunnen worden doorverkocht.

In verband met de inwerkingtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zal de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ook in de gezondheidszorg strenge controles uitvoeren en er zicht op houden dat medische gegevens goed beschermd zijn.

Overigens hoeft het gebruik van Hotmail en Gmail niet onveilig te zijn, zegt techjournalist Harm Teunis van RTL Nieuws. Zorgverleners die de tweestapverificatie aan hebben staan, hebben hun mail meteen al flink veiliger gemaakt. Hij weet echter niet of artsen afweten van deze extra beveiligingsmethode. Bovendien is het nog maar de vraag of de AP deze maatregel als veilig genoeg beschouwd.

Door: Redactie Nationale Zorggids