Normal_bureaucratie_mappen_dossiers_papierwerk

Diverse Tweede Kamerleden hebben kritisch gereageerd op het plan van de bewindslieden van het ministerie van Volksgezondheid om de regeldruk in de zorg aan te pakken. Het plan ‘(Ont)Regel de zorg’ zet in op minder regels voor zorgverleners en meer tijd voor de patiënt. De Kamer vraagt zich af waarom dít plan wel gaat werken. Dat meldt de Telegraaf. 

PVV-Kamerlid Fleur Agema heeft het vooral gemunt op Hugo de Jonge omdat ze vindt dat hij de media veel opzoekt met nieuwe plannen. De SP en GroenLinks zijn minder misprijzend, maar ze noemen het huidige actieplan wel te vrijblijvend. “Ik lees te weinig harde maatregelen”, zegt SP-Kamerlid Maarten Hijink.

Waar het coalitiegenoot Vera Bergkamp van D66 vooral wringt is de website die is opgericht om de voortgang van het plan exact bij te houden. Ze vreest ervoor dat deze website een extra bureaucratie met zich meebreng.

Artsen en verpleegkundigen zijn op dit moment veel tijd kwijt aan administratie, waarvan zij de helft als onzinnig beschouwen. Dat zorgt voor een hoge werkdruk bij zorgverleners en is niet goed voor de werkplezier. Samen met de sector komt het ministerie van volksgezondheid met een actieplan, waarin huisarts straks niet meer jaarlijks hulpmiddelen hoeven aan te vragen bij chronische aandoeningen, ziekenhuizen kunnen stoppen met dubbele registraties en waarin de 5-minutenregistratie in de wijkverpleging wordt afgeschaft.

Ook dienen verzekeraars eenzelfde registratiesysteem te gebruiken voor declaraties en gaan de verpleeghuiszorg en geestelijke gezondheidszorg (ggz) zoveel mogelijk werken met meerjarige contracten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids